onsdag 21 september 2011

Judendom III

Den judiska religioner har vissa fokuseringspunkter, vissa element på vilket det hela vilar.

Först och främst, Synagogan. Ställföreträdare för templet, som ju förstördes år 70 av romarna. Gudstjänster, utbildning, olika högtidsceremonier. Åtskilliga synagogor i Europa tämligen anspråkslösa, på grund av de ständiga övergreppen, men här och där större och mer utsmyckade byggnader, inte minst nu under de senaste 60 åren.

I synagogan förvaras de heliga bokrullarna, som består av Toran (= Moseböckerna), andra viktiga texter är Neviim(= historiska och profetiska skrifter), samt Ketuvim (= poesi och vishetslitteratur). Rullarna är det absolut heligaste i judendomen, och de bevaras och restaureras kontinuerligt. Nedtecknandet och restaureringen närmast en meditationsövning.

I synagogan firas en gång i veckan sabbaten, vilken inleds fredag kväll. Under sabbaten får man inte arbeta, ett förbud som sträcker sig så långt att man ej heller får skriva, resa eller göra upp eld och laga mat. På sabbaten skall man vila och ha det trevligt.

Judiska högtider och festligheter är i grunden, liksom de flesta andra religioners, starkt knutna till jordbruksåret, samt till olika händelser i den judiska historien. Viktigast är Pesach (påsk), vilken firas i åminnelse av uttåget ur Egypten. En stor fest är också Hannukka, en ljusfest då man firar templets återinvigning. Hannukka sammanfaller ofta med Jul.

Judiska symboler

Ett par symboler sammanknippas med judendomen. Dels är det den flerarmade ljusstaken, menorahn. Den första fanns i templet och fördes bort av romarna, och inte kan ersättas. Under Hannukkan tänder man dessa ljus ett efter ett, ungefär som den kristna advent.

Den andra symbolen är den sexuddiga stjärnan, Davidsstjärnan, vilken till exempel ingår i Israels nationalflagga. Denna behöver inte ha varit judisk i grunden (vanlig geometrisk symbol), utan förekom ofta i mystiska sammanhang under medeltiden. Anses dock i dagsläget representera judendomen som religion och judarna som etnicitet.


Riktningar inom judendomen

Flera riktningar och förgreningar inom judendomen. De mest betydelsefull är de som följer:

De ortodoxa

Ortodoxa judar håller mycket hårt på traditionerna, ofta till punkt och pricka.

De följer benhårt de 613 reglerna

Utmärker sig ofta genom fysiska attribut: Svarta kläder, hatt för män och peruk för kvinnor (perukbruket på väg att försvinna, det är en ganska ny tradition, bara 500 år). Män skall ha skägg och kindlocks.

Bland de ortodoxa finns många olika undergrupperingar.

Ofta starka inslag av kabbalan, den judiska siffermystiken.

Många ortodoxa motsätter sig staten Israel, menar att et utlovade landet måste komma från Gud.

De lever ofta i isolerade samhällen, enklaver (Brooklyn, delar av Jerusalem)

I Israel har de ortodoxa flera privilegier, befriade från värnplikt och gratis eller åtminstone sponsrade studier. Detta retar inte minst andra israeler, vilka ser dem som förfördelade. Detta ett politiskt problem i Israel.

De Konservativa

Konservativ judendom är en ganska ny rörelse.

Uppstod på 1800-talet som en reaktion mot det minskade intresset för traditionerna, vilket var resultatet av upplysningen och upplösningen av gettosystemet i stora delar av Europa.

Håller hårt på traditionerna, men mer med inriktning på den judiska kulturen än på det teologiska.

Högtiderna mycket viktiga, men i övrigt är konservativ judendom tämligen fri.

De Liberala

Den liberala judendomen menar att mycket av det som står i de heliga skrifterna, och många traditioner, är från så lång tid tillbaka att man inte kan följa dessa i ett modernt samhälle. De liberala judarna är ytterst tillåtande, de kan ha gudstjänster på andra språk än hebreiska, de firar ibland sabbaten på söndagar (eller då övrig population är ledig) och så vidare.

De flesta liberala judarna bor i USA.

Antisemitism

Antisemitism kallas misstro och hat mot judar. Det är ett dåligt begrepp, då det rör sig om ren rasism, och skall betraktas som detta.

Skilj på antisemitism och antisionism.

Sionism- Judisk nationalism som uppstod i slutet på 1800-talet.

Varför har judar förföljts? Etnisk minoritet. Gudamördare.

Staten Israels grundande 1948 födde en ny typ av antisemitism, den arabisk-muslimska.

Judendom och döden

Oavsett vem du är, vilken riktning eller religion du tillhör: Alla skall vi dö, även judarna.

Judendomen är dock mycket ointresserad av vad som händer efter döden. Det finns ingen tydlig bild av himlen eller paradiset, och judendomen saknar helt helvete (Gehenna var en sophög som ibland får vara ställföreträdande helvete). Det figurerar lite olika syn på döden inom judendomen, de vanligaste är dessa:

  1. Vi vet inget. Och är inte intresserade. Judendomen är till för att höja livskvaliteten, inte förlänga livet.
  2. Själarnas lyckotillvaro. Det närmaste ett paradis man kommer inom judendomen.
  3. Vissa tror på kortvariga, renande straff. Här kan kristendomen ha påverkat.
  4. Vissa tror på en form av reinkarnation, själavandring. Främst kabballister.

Alltså: Ingen dom, ingen hämnd, ingen återuppståndelse…

tisdag 20 september 2011

Judendom II

Till att börja med, vem kan räknas som jude? Många åsikter om detta, mer eller mindre snäva, men ett par enkla regler är dessa:

Den som blivit född av en judisk mor (regel från 200-talet, våldtäkter etc. Svårt att fastställa faderskap ledde till matrilinjära släktskap.

Den som konverterat. Detta är tämligen svårt, betydligt svårare än inom tex. kristendom och islam.

I teorin finns det alltså judar av alla raser och av alla härkomster. Detta är dock inte speciellt vanligt, det finns gott om inomjudisk rasism…

Judendomen som religion brukar av tradition härledas till patriarken Abraham. Denne slöt ett förbund med Gud, vilket innebar att A. Skulle få ett land och en rik avkomma, mot att han och hans efterföljande enbart dyrkade denna gud. OBS! Detta innebär alltså att det under denna tidiga period fanns fler gudar, men att judarna bara dyrkade en. Detta kom att ändras till att det bara existerade en gud, judarnas egen. Mer om detta senare.

Abraham. Big Daddy.

Abrahams förbund med Gud var det första, men inte det enda. Detta förnyades vid ytterligare ett tillfälle, då Mose mottog stentavlorna på toppen av berget Sinai. Dessa innehöll de bud som judarna skulle leva efter, vilka populärt kallas tio budord. Hur många är det i boken? Hur många i bibeln? Vilka kan kombineras? Vad tror ni? Vad innebär buden?

Förutom de ganska universella reglerna Mose fick, finns det inom judendomen ett stort antal andra regler, vilka i princip mest berör världsliga ting, till exempel olika juridiska problem eller hur kläder skall se ut. Dessa regler är 613 stycken, inklusive budorden. De flesta judar följer inte alla, även om vissa ortodoxa grupper anstränger sig för att göra det.

Judarnas gudsuppfattning kan sammanfattas tämligen enkelt: Gud är en, det finns ingen annan gud, gud är evig, fullkomlig och omnipotent. På ett sätt är Gud abstrakt och världsfrånvänd, samtidigt är Gud mycket intresserad av människornas affärer. På många vis framställs Gud inom judendomen som svartsjuk och ibland överilad. Detta kan dock katalogiseras som ”förunderliga vägar”. Judarna kallar Gud primärt Hashem, ”Namnet”, Adonaj ”Herren”eller Elohim ”min Gud”. Jahvé ”Jag är” används mycket sällan, i princip bara av rabbinen under gudstjänsten vid högtiden Yom Kippur . Guds riktiga namn är hemligt och okänt.


"JAHVE". På hebreiska.

Judendomen är en messiansk religion, det vill säga de väntar på en frälsare, Messias, som skall föra det hårt plågade och prövade judiska folket till deras av gud lovade land, Israel… Notera därmed att det nuvarande Israel inte givits av gud, utan av FN mfl… Flera messiasgestalter har dykt upp, men ingen har varit den rätte. Den mest kände är snickaren Ioshua ben Yussuf, som runt år 30 predikade olika saker, för att sedan avrättas. Den senaste messiaskandidaten dök upp på 1600-talet, men ej heller han höll måttet. Judarna väntar fortfarande på den rätte…

Vidare är judendomen primärt inriktad på människan. Det är vi som är Guds avbild, vi är Guds mest älskade (intressant här är änglarna…). Människan är den enda varelsen i skapelsen med fri vilja, vilket både är ett privilegium och ett ansvar. Den fria viljan gör att människan kan välja mellan gott och ont. Samtidigt talar judendomen sällan om gott eller ont över huvud taget, utan snarare om balans eller obalans, harmoni eller disharmoni. Att göra något ont är lika dåligt som att avstå från det goda. Att inte dricka ett gott vin är lika dumt som att dricka för mycket. Balans! Om man gör något ont men försöker ställa allt tillrätta får man inom judendomen alltid förlåtelse.

Tanken kring det goda och det onda är inte unik för judendom, utan förekommer i ett stort antal religioner. Tanken på två konkurrerande krafter i kosmos kallas dualism. Vad är gott och vad är ont? Funder på det, det kan inte skada...

Teodpcéproblemet: Om nu Gud är allsmäktig och god, varför finns det så mycket ont i världen? Ett klassiskt problem med ett par riktigt bra svar...

måndag 19 september 2011

Judendom I

Tre religioner med samma eller liknande ursprung: Judendom, kristendom och islam.

Geografiskt- Mellanöstern, arabiska halvön, norra delarna av Mesopotamien.

Genealogiskt- Religionerna har en gemensam stamfader, Abraham (abrahamitiska religioner)

Urkundsmässigt- Bibeln är Judendomens (GT) och kristendomens (NT) heliga text. Koranen är muslimernas heliga bok och kopplas direkt till Muhammed.

Bibeln: Äldsta texterna från 1200 fkr, helt sammanställd först på 400-talet ekr. Tillägg och tolkningar, Bibeln är ej ett historiskt dokument!!!

Likheter:

En gud (treenigheten då?)

Samlingsplatser: Synagoga, kyrka och moské

En helig dag i veckan: Lördag (J), Söndag (K) och Fredag (M)

Skillnader:

Profeterna: Moses, Jesus och Muhammed

Bibeln: Två delar GT (J) och NT (K)

GT flera delar: Toran = läran De fem första Moseböckerna

Neviim = Profeterna, tex Jesaja, Amos etc…

Ketubim = skrifterna, mycket poesi och psalmer

Judendom: Historik

Judar- Hebréer- Israeliter- Israels folk = Same O!

Uppstod runt 1100-1200 f.Kr ur flera västsemitiska stammar, men såg ett tydligt band til en tidigare folkvandring, den Amonitiska (ca 1900 f.Kr), där bla Abraham, Isak och Jakob figurerade.

En tid kan en del ha spenderat i Egypten (eller?), strax före 1200 f.Kr.

Rörde sig senare mot Palestina. Inte ensamma där, flera andra fanns redan där. Kanaaneerna var då starkast, men sedan kom israeliterna att dominera.

Kungadöme under Saul, sedan David som utökade riket. Sedan Salomo, som hade svårt att hålla samman riket, varpå det delades: Norr- Israel, Syd- Juda.

Norr föll 722 f.Kr för assyrerna. Syd höll till 586 f.Kr, då Nebukadnessar av Babylonien deporterade en del. Babylonska fångenskapen 586-538 f.Kr.

Efter återvändandet dök i olika intervaller nya erövrare upp:

Perser

Greker under Alexander

Sedan rådde viss självständighet ett tag…

Rom. Diaspora, Jerusalem förstörs år 70 e.Kr, Judarna sprids…

Medeltiden innebar en mörk period för Europas judar:

Judar förföljs

Gudamördare

Ej äga jord

Först fördrivna, sedan ombedda att återvända, dock en successiv östlig förskjutning.

Väl mottagna i den muslimska världen. Stor judisk befolkning i Spanien.

Dock, 1492, Ferdinand och Isabella driver ut araberna ur Spanien, och passar på att göra samma sak med judarna. De flesta flyttar, eller tvingas konvertera till kristendomen. Dessa konvertiter brukade hålla sabbat och sina judiska högtider i hemlighet, vissa var judar i hemlighet i flera hundra år.

Majoriteten som flyttar tar sig till det Osmanska riket eller Nordafrika, andra till de östeuropeiska gettona (Prag! Warsawa!) där de hade viss trygghet.

Gettona fungerade som judiska ”fristäder”, och fanns här och där i Europa, främst i öst men även till exempel i Nederländerna. Viss säkerhet som sagt, men pogromer förekom ändå regelbundet, av olika anledningar.

Den nyupptäckta kontinenten Amerika innebar en stor möjlighet till fred. Brasilien, men primärt Nieuwe Amsterdam, nuvarande New York. Stor judisk population än i dag.

Ryssland ytterst antisemitiskt, ständiga förföljelser. Samtidigt uppstår sionismen på 1800-talet.

Sion Vises Protokoll

Antisemitismen blev mer och mer konkretiserad, något som kulminerade då de tyska nazisterna iscensatte mordet på mellan 5,7 miljoner och 6 miljoner judar.

Efter kriget, västmakterna dåligt samvete, et voila! Israel! (1948)

Knappast problemfritt: Flera judar erkänner inte staten (inte given av Gud), palestinier kräver sin rätt, etc.


Sorry kids, hittade ingen rolig bild, coolt klipp eller liknande till detta korta referat. Skall se vad som kan dyka upp i nästa inlägg!

fredag 2 september 2011

Religion: Shamanism

En genomgående karaktär hos i princip samtliga naturfolk är shamanen. Själva beteckningen kommer från tungusiskan, men har kommit att bli det samlande namnet på denna religiösa funktionär. Naturligtvis har alla olika språk olika beteckningar på denne (samiskans nåid till exempel), men shamanens roll och uppgifter är generellt sett desamma över hela planeten. Shamanen är i regel av manligt kön, men kvinnliga shamaner förekommer. Ibland finns en shaman, man, men också en kvinna med jämförbara krafter och kunskaper, men med en annan samhällsfunktion och ofta av annan status. Detta kan givetvis se olika ut beroende på vilket folk man studerar.
Shamanens uppgifter
Shamanen har flera ytterst viktiga uppdrag och ansvarsområden hos sitt folk, på många sätt är denne den viktigaste och mäktigaste individen, en garant för stammens fortlevnad. Shamanen har dock sällan någon politisk makt officiellt, då denna innehas av en hövding. Shamanen fungerar i regel som rådgivare åt denne, och då shamanen har kontakt med gudar och andar, bör givetvis råden tas på största allvar. Det förekommer också att en individ är både hövding och shaman, vilket givetvis är ett otroligt tungt ansvar.
Shaman från Amazonas samlar in medicinalväxter
Om vi bortser från shamanens rådgivaruppgift, har denne också fler, för just shamanen specifika ansvarsområden. Ett påtagligt sådant är rollen som kulturbärare. Detta innebär att shamanen måste kunna återge folkets hela historia, klanernas släktskap, alla förfäder och så vidare, ända tillbaka till begynnelsen. Detta sker ofta genom att shamanen memorerar alla sagor, sånger, legender och myter som finns i folkets kultursfär, samt naturligtvis lägger till det som händer under dennes livstid.
Shamanen är också läkare, och måste följaktligen ha en god kännedom om människokroppen och hur man skall behandla och förebygga sjukdomar och skador. Detta innebär att shamanen har enorma kunskaper om vad vi kallar naturmedicin, alltså växter och mineraler med läkande eller andra nyttiga egenskaper.
Dessa uppdrag och kunskaper är som sagt ytterst viktiga, men de är ändå kopplade till det mänskliga existensplanet, de förutsätter ingen direkt övernaturlig kunskap. Det är dock just genom det övernaturliga som shamanen utmärker sig. Shamanen kan, som ende individ i stammen, spontant vidta själsresor och nyttja de potentaste formerna av folkets magi. Häri ligger shamanens styrka, det är ur detta hans eller hennes auktoritet stiger. Det är under själsresorna shamanen håller kontakten med gudar och andar, eller införskaffar kunskap från avlägsna platser vilkas otillgänglighet gör fysiska resor dit ogenomförbara. Själsresorna genomförs då shamanen befinner sig i ett transtillstånd, för vilket redogörs för ytterligare nedan.
Vem blir shaman?
Vem som helst kan naturligtvis inte bli shaman, då rollen kräver en enorm mental och inte sällan fysisk kapacitet. I regel väljer den redan existerande shamanen ut ett barn ur stammen vilket påvisat anlag för rollen. Detta sker oftast när barnet är tämligen ungt, men inte så ungt att det inte kan tillgodogöra sig shamanens undervisning, sju, åtta år brukar vara det vanligaste. Barnet är nu shamanens lärling, och drillas hårt i alla de kunskaper en shaman måste besitta. Utbildningen innefattar alltså både läkekonst, kultur, samt kunskaper om det övernaturliga. Träningen är mycket lång, ofta sträcker den sig upp mot tjugo år. Och allt skall kunnas utantill. Det ni, ungdomar!
Trans och själsresor
När en blivande shaman tränar för sin uppgift ingår kunskapen om att försätta sig i trans. Transtillståndet har förbryllat den moderna forskningen, och är på många vis svårt att definiera och förklara. Kortfattat skulle det kunna beskrivas som en förmåga att med hjälp av olika stimuli avskärma sig från omvärlden för att frigöra sin ande, och låta denna agera utanför den fysiska kroppen. Detta kan låta som vidskepelse för många, men flera incidenter vilka innefattat transtillstånd har dokumenterats, men inte kunnat förklaras, av moderna forskare.
Då en shaman vill uppnå trans använder sig denne ofta av olika hjälpmedel. Inte sällan är dessa hjälpmedel växter med narkotisk effekt (Och ja, åtskilliga växer i Sverige. Flera till och med här i området. Men jag säger inte vilka.). Förutom psykedeliska plantor nyttjar shamanen ofta musik i sin uppstigning till trans. Detta kan vara monoton sång eller, vilket är vanligast, rytmiskt trummande. Efter ett tags (olika tidsperioder beroende på vana och träning) trummande eller sjungande inträder transtillståndet, och shamanen frigör sin själ.
Samisk nåid (shaman) går in i trans med hjälp av trolltrumma.
Det är detta tillstånd som är syftet med denna teknik, att låta själen agera fritt utanför kroppen. Shamanen kan låta sin själ färdas via världsaxeln, axis mundi, till olika existensplan för att där kontakta andar och gudar och få information av dessa. Detta kan vara mycket riskfyllt, i synnerhet då man besöker existensplan bebodda av illasinnade andar. Shamanen bör därför knyta en pakt med en skyddsande, en process som brukar utgöra avslutningen på dennes träning till shaman. Denna ”examen” är ytterst krävande, fysiskt och psykiskt, och absolut inte riskfri. Misslyckas man kan man riskera vansinne eller till och med döden.
Två varianter
Det finns två typer av shamaner. Dels den ”vanlige”, för vilken det redogjorts för ovan. Ibland förekommer också en shaman som framförallt sysslar med destruktiv magi, alltså sådant som kan skada och förstöra. De två shamanerna låtsas ofta inte om varandra, utan ser sig själva som folkets ende shaman. De destruktiva shamanerna är som sagt sällsynta, men kan bli tämligen ryktbara. Åtskilliga exempel på deras destruktiva krafter finns, även i den civiliserade världen. Trollskott och liknande går inte att förklara vetenskapligt, men förekommer ändå.
Moderna "shamaner"
Det förekommer att folk ur vår kultur hävdar att de är shamaner. Det är de inte, det handlar om medveten eller omedveten bluff. Inget att bry sig om, med andra ord. Ifrågasätt dem gärna, förhör dem om deras träning. Att över en weekend ha gjort en trumresa och få tilldelat ett häftigt totemdjur kvalificerar en inte till shaman, hur kul det än är.
Tönt.
En sak till, innan jag lägger av: Nyshamanism är som sagt i regel bara dumheter, men trans, som fenomen, är det inte. Det finns tydliga och dokumenterade paralleller mellan shamanistiska kulturers transsökande ceremonier och, faktiskt, nutida dansmusik. Flera musiker inom framförallt det elektroniska fältet har aktivt eftersträvat transinducerande rytmer, vilket för många hade en tydlig effekt. För de som är intresserade av detta bör framförallt transtechno från den första hälften av 1990-talet studeras. Då var många musiker helt inne på de shamanistiska teknikerna, och sökte med tämligen stor framgång efter den perfekta rytmen (130 BPM, +/- 5)…

Och här, ungdomar, är länken till filmen vi såg en snutt av. Kan varmt rekommendera att ni ser resten, den är väldigt bra och tankeväckande.

Religion: Naturfolken I

Kan vi säga att det finns några gemensamma nämnare för alla religioner? I boken föreslås tanken på en högre makt, att man håller något heligt, känslan av absolut beroende, att man lever i ett meningsfullt sammanhang samt att religionen ger människan ett värde. Dessa kan godtas generellt, men de kan även kritiseras individuellt. Detta kan visa att religioner oftast har flera gemensamma drag, samtidigt som de kan skilja sig avsevärt från varandra på flera punkter.

En möjlig definition skulle kunna inbegripa att religion innebär att man styrs av, eller i alla fall strävar efter, lagar vilka dikteras av en övernaturlig aktör. Detta till skillnad mot magi, där man styr och manipulerar omvärlden genom att betvinga och ta hjälp av övernaturliga makter. Religion- en högre makt bestämmer. Magi- man bestämmer själv. Detta redogörs för ytterligare framöver.

Varför uppstår religioner? Uppenbarligen för att människan är ängslig och söker fasta punkter och regler. Då det gäller närmast ogripbara företeelser som naturens kretslopp eller döden, underlättas förståelsen om man räknar in det gudomliga.

Religionen kan också fungera för att fastställa olika samhällsregler, ofta rörande moral och etik, men även till exempel kostvanor eller klädselregler. Att backa en regel med det gudomliga gör att den helt enkelt inte kan ifrågasättas, åtminstone inte utan risk, vilket på många vis kan verka stabiliserande i ett samhälle.

Kanske kan vi se en påminnelse om religionernas ursprung i de naturfolksreligioner som fortfarande finns kvar?

Naturfolkens religioner

Folken och kulturen:

Samlingsnamn på olika religioner från olika områden. Ursprungligen fanns dessa religioner över hela planeten, då vi alla faktiskt var naturfolk, men allteftersom civilisationen tagit över har naturfolken antingen assimilerats i denna, eller trängts undan, och därmed också deras religion. I dagsläget finner vi naturfolk och deras religion på mer otillgängliga platser, avskilda från civilisation en i hög grad. Samtidigt kan vi spåra drag av naturreligioner i flera ”civiliserade” folks religion och kultur, ibland mer och ibland mindre.

Naturfolkens samhällsstruktur skiljer sig påtagligt från vår, primärt i bristen på centralmakt, gemensamma lagar och gemensam administration. Deras samhälle grundar sig snarare på släktskap, alltså direkta, fysiska relationer mellan individer, i stället för tänkta relationer vilka vi lever efter, typ nationalitet eller liknande. Naturfolkens starkaste samhällsgrundande enhet är således familjen, vilken i våra ögon ofta skulle anses väldigt extensiv. Utifrån familjen utgår ett släktbaserat nätverk, det vill säga andra familjer med vilka man är besläktad med, och detta nätverk kan betecknas klan. Vidare kan en grupp klaner, även dessa ofta med någon form av genealogiskt samband, bilda en stam, generellt ansett som den största samhällsenheten bland naturfolk. Familj, klan och stam i sagd ordning. Enkelt som frukost!

Naturfolken är nästan uteslutande jägare och samlare, och för därmed en nomadiserande eller halvnomadiserande livsföring. Folkets rörelser styrs av tillgången på föda, man följer bytesdjuren eller anpassar boplatsens geografiska belägenhet utefter exempelvis fiskars lekplatser eller speciella grödors växtområden. Naturligtvis har många naturfolk i dagsläget, efter kontakt med och under påverkan av civilisation ändrat sin nomadiserande tradition och blivit bofasta. Tydliga exempel på detta finner vi bland inuitbefolkningen i norra Canada och på Grönland, samt bland de nordskandinaviska samerna (världens samerikaste kommun är för övrigt Solna).

Religionen:

I princip samtliga naturfolks religion är animistisk (Animism, allt har en själ, en ande. Sätt i relation till animatism, allting ÄR en själ, en ande). De ser andeväsen med varierande makt och styrka i samtliga naturfenomen, djur, växter etc.

Totem och tabun

En genomgående uppfattning bland naturfolken, och detta gäller generellt över hela planeten, berör värdeförhållandet mellan människa och djur. Naturfolken sätter sig själva i ständig relation till djuren, och konstaterar inte sällan ett mänskligt underläge. Djuren framställs ofta som klokare, starkare och mer mäktiga än människan, och kräver därmed att behandlas med tillbörlig respekt. Mycket vanligt är att naturfolken ser ett direkt, fysiskt, släktskap mellan folkets olika klaner eller motsvarande och olika djur. Denna länk mellan människa och djur brukar betecknas totem, alltså totemdjur. Följaktligen kan människor i samma stam hävda släktskap med olika djur. Någon kanske är relaterad till räven, vilket kan påverka dennes relation till folk med ett annat totem, typ kanske kanadagäss…

Att ha ett visst totem innebär olika förpliktelser, olika regler och handlingsmönster vilka man måste följa. Det finns även allmänna regler, vilka alla följer oavsett totem. Dessa regler kallas tabun, vilket i princip betyder förbud. För, låt os säga en person med räven som totem, kan det vara tabu att döda en räv eller att jaga ett speciellt bytesdjur. Om man bryter mot ett tabu finns risken att man förnärmar totemdjurets ande, vilket kan ha ödesdigra konsekvenser.

Det är följaktligen viktigt att hålla sig väl med de olika djur- och naturandar vilka finns överallt enligt naturfolken. Man skall dessutom se till att hålla sig väl med de döda, vilka i regel spelar en mycket stor roll i de levandes värld. Många naturfolk drar ingen tydlig gräns mellan dessa existensplan, vilket gör att de dödas närvaro är konstant eller åtminstone frekvent. Även de döda kräver respekt, och då framförallt av sina efterlevande. Anfaders- och anmoderskult är med andra ord mycket vanligt bland naturfolken, vilket tar sig olika uttryck.

Universums uppbyggnad

Liksom de flesta andra religioner menar naturreligionerna att världen består av flera existensplan. Dessas antal varierar stort, allt från tre till över trettio förekommer, ett vanligt förekommande antal tycks dock vara nio (jämför kristendomens och islams tre plan). Dessa plan refereras ofta till som världar, och är i sig åtskilda, men sammanlänkade via en världsaxel, en axis mundi. Denna axel utgör samtliga världars centrum, och markeras ibland av ett berg, ett säreget träd, eller av boplatsens mitt, då ofta förtydligad genom en påle, en så kallad totempåle (detta då de olika klantomen finns representerade på pålen). Observera att när folk vars världsaxel går genom boplatsens centrum förflyttar sig, förflyttas även världsaxeln, medan de som menar att axeln markeras av ett berg eller liknande anser att axeln är statisk. Axis mundi är länken mellan de olika världarna, och en förutsättning för shamanens själsresor (mer om detta senare).

De olika världarna är ofta fysiskt tämligen lika, de representerar varandra med samma berg, skogar och liknande. Skillnaden ligger i vilka som bebor dessa. Den mellersta världen är vår egen värld, människans domäner. Ovanför och under ligger i olika lager, som bottnarna i en tårta, världar bebodda av de vänliga döda anfäder, de vänliga djurandarna och liknande (i regel i världarna över vår egen, medan de placerade under oss bebos av de elaka förfäderna och de elaka andarna, till exempel. Desto fler världar, desto fler typer av väsen räknar man med. Den fornnordiska världsbilden inbegrep exempelvis nio världar, med människornas värld Midgård i mitten. Ovanför låg bland annat Asgård, där gudarna bodde, och Alfaheim, där alverna bodde. Ganska nära Midgård låg Jotunheim. Under Midgård kunde man finna Hel, Nifelheim, Muspelheim och Svartalfaheim, alla platser bebodda av otrevliga typer. Alla världarna förbands genom världsträdet, asken Yggdrasil, som alltså fungerade som axis mundi.

Tjusigt värre. Ett tydligt exempel på att religionsinriktad konst inte alltid håller så hög estetisk kvalitet, men i detta fall åskådliggör bilden i alla fall den fornnordiska världsbilden…

Tidsuppfattning

Inte bara rumsuppfattningen skiljer sig mellan den civiliserade människan och naturfolken, även tiden uppfattas annorlunda. Då vi, de civiliserade människorna, ser ett närmast linjärt tidsförlopp, ser naturfolken snarare ett ständigt nu. De räknar tiden snarare circulärt eller spiralformat (här finns tydliga likheter med de stora asiatiska religionerna hinduism och buddhism, som verkligen är civiliserade), som ett evigt kretslopp.

Övernaturligt sammanhang

Naturfolk anser generellt att alla företeelser och händelser är länkade med varandra på något vis. Allt har och är ett sammanhang, ingenting sker av en slump. Att hugga ned fel träd och därmed reta trädets ande kan leda till att stammen drabbas av snuva. Att inte vara hövlig när man talar om eller med en död anmoder kan resultera i att det blir dåligt fiske. Därför är det för naturfolken mycket viktigt att beakta alla regler och tabun, och att hålla reda på vilka andar man kan tänkas interagera med i olika sammanhang.

Gudar

Då naturen är varierande och rik, har i regel alla naturfolk en månghövdad gudavärld. Man tillber olika gudar med olika funktioner, i regel kopplade till naturkrafter eller naturfenomen, men även en del gudar med tydligare kulturella eller kosmiska funktioner. Då naturfolken lever under väldigt olika förhållanden är det omöjligt att nämna alla gudar och gudafunktioner. Några verkar dock universella, det vill säga de återkommer gång på gång inom ett stort antal kulturer, faktiskt inte bara bland naturfolk, utan även hos civiliserade människor, men då ofta förtäckta eller kraftigt förändrade. Några tydliga, konstanta gudafunktioner är enligt följande (Observera, förteckningen nedan är ytterst förenklad och generaliserande. Vill man veta mer om dessa funktioner eller makter finns det tämligen gott om forskning, så det är bara att gå till ett välsorterat bibliotek och fråga!).

Den Högste Guden

Denna gudafunktion är omtvistad, men har troligen funnits hos de flesta folk. Det är den yttersta skaparen, som satt igång hela universum, men som sedan lämnat verkligheten. Den Högste Guden är abstrakt, könlös och oförståelig (påminner i detta starkt om den hinduiska Brahman), varför denna funktion troligen aldrig haft någon utvecklad kult, det är helt enkelt inte värt det, guden är för främmande och ointresserad.

Modergudinnan

Kanske den äldsta formen av gudadyrkan som finns, äldre än vår egen människotyp, är åkallandet av Modergudinnan. Det är hon som föder världen, det är hon som ÄR världen. Hon är på många vis en trevlig gudinna att ha att göra med, hon är hela världens mamma, och tar hand om sina barn, men detta är inte alltid en självklarhet. Ofta innefattar Gudinnan flera aspekter, ”Hon som är tre”, en seglivad uppfattning som återfinns även i modern kultur (Macbeth av Shakespeare till exempel). Den unga jungfrun, den produktiva modern, den gamla kvinnan, dock ett tema med variation (jungfrun, stridsgudinnan och haggan)… Hennes dyrkan kunde ta sig väldigt olika uttryck, ibland ganska blodiga och otäcka, beroende på vilken av hennes aspekter som var i fokus. Mestadels tros dock hennes kult ha sysslat med fruktbarhet, vilket å andra sidan troligen innefattat riter som retat och skrämt de senare patriarkala religionerna i högsta grad…

Venus från Willendorf, kanske den äldsta religiösa artefakt som finns, tros avbilda Den Stora Modern. Observera de yppiga formerna, den ultimata barnaföderskan.

Djurrådaren

Lika gammal som Modergudinnan, men underställd denna. Ofta avbildad som en man med horn, omgiven av vilda djur, över vilka han styr. Han är kaoset i naturen, inte ond (som sagt, vad är ondska), men ofta destruktiv och ibland direkt vansinnig. Han representerade jaktens raseri, otyglad instinkt etc. Inte konstigt att senare religioner (kristna, primärt) tog avstånd från denne gud, med allt vad det innebär… Även Den Behornade Mannen har hållit sig kvar in i historisk tid, och då inte bara som kristendomens ständige motståndare. Kelterna tillbad Carnun, en gud med tydliga drag av denna gudafunktion, och liknande kult tros ha funnits även här i Skandinavien. Sentida traditioner i framförallt norra Europa inbegriper här och där en karaktär vars ursprung utan tvekan är denna makt, men vars funktioner ofta tonas ned och framställs på ett mer uppsluppet vis, vilket kanske inte är så konstigt.

Den Behornade Guden

Myt och rit

Naturfolken saknar skrift (deras religioner kallas ibland skriftlös religion), och de har ofta en historieuppfattning som inte motsvarar vår. Deras minnen av det förflutna återges genom en muntlig tradition, vilket innebär att den kan förändras, i utformning om ej i huvuddrag, från generation till generation. De olika naturfolken har i regel en speciell historia kring världens tillkomst, människans födelse, upptäckten av elden och så vidare. Dessa historier vilka förklarar viktiga fenomen i deras liv kallas myter (även de civiliserade folken har en rik mytskatt, både gamla och nya).

Riten återger myten.

Olika typer av riter: Initiationsriter, passageriter riter kopplade till speciella moment för individen eller samhället etc. Finns hos dem och oss, i otaliga exempel…Skillnad mellan de och oss? Finns det en skillnad? Om så, var ligger skillnaden? Är vi i själva verket de? Är de vi? Har vi tabun och magi? Diskutera med varandra, eller kanske framförallt med er själva. Vem är du.Var kommer du ifrån. Vart är du på väg…