lördag 20 augusti 2011

Religion 1: Inledning och kursgenomgång


En primal, ursprunglig drivkraft hos människan är rädsla. Skräck och fruktan driver oss till att anpassa oss eller vår omgivning, att fysiskt eller psykiskt utarbeta skydd mot vad vi nu är rädda för. I vissa fall kan det vara tämligen enkelt: Är du rädd för en arg hund? Slå på den med en påk, och jag tror att rädslan ger vika. Är du rädd för mörker? Tänd ett ljus eller en lampa, och du känner dig säkrare. Men om det du är rädd för i stället är till exempel döden, eller du känner skräck inför din totala meningslöshet i universum, hur gör du då? En lösning kan vara, och har varit genom människans historia, att söka en lösning av övernaturligt slag. Et voila – religion och magi.
Varför läser man religion?
Religion är en av vår kultur och alla andra kulturers viktigaste beståndsdelar, något vi bygger vår identitet på, både som individ och som grupp. Genom att känna till andra religiösa mönster och tankebanor än sina egna, kan människans förståelse för det främmande öka, vilket i sig är önskvärt ur en samhällelig synvinkel.
Vad kommer denna kurs att innehålla?
Ambitionen är att denna kurs skall ge eleverna insikt i följande punkter:
Religionsbegreppet, vad är religion?
Det heliga och det profana, vad är heligt?
Hur uppstår en religion?
Vilka kriterier bör uppfyllas för att en religion skall kunna kallas religion?
Är religion positivt eller negativt?
Myten och riten.
En genomgång av de fem stora världsreligionerna (Hinduism, buddhism, judendom, kristendom och islam. Dessa fem kan ta en del tid i anspråk, alla bör studeras var och en för sig, men också som del i sin respektive grupp).
Möjlighet till fördjupning, mindre religioner eller specifika frågor.
Moral och etik.
Anyhoo, så här ungefär är upplägget. Jag spränger nog in lite mer saker här och där om det finns tid…
It's a jungle out there...

Religion A med Olle Linton: En kortfattad kursbeskrivning
Moment 1:1 Introduktion 
Religion som fenomen, religion som samhällsgrund, människans behov av det övernaturliga, lite sådant.

Moment 1:2 Magi och det övernaturliga tänkandet 
Magins grundprinciper, kulturella skillnader, tekniker och annat.

Moment 1:3 Naturfolkens religioner
Naturfolkens kultur och religion, världsbild, framträdande övernaturliga aktörer.

Moment 1:4 Shamanism
Shamanens roll hos naturfolken, shamanens utbildning, tekniker och idéer.

Ingen examination på detta, det bjuder jag på.

Moment 2:1 Judendom
Kort presentation av de stora monoteistiska religionerna, likheter och skillnader, övning – bibelstudier (GT och NT), judarnas historia, den judiska läran, läran i praktiken, olika riktningar inom judendomen, judisk dödstro, antisemitism, judendomens situation i dag.
.
Moment 2:2 Kristendom
Kort introduktion, kristendomens socioreligiösa och politiska ursprung, Jesus som människa och idé, Jesus liv, kristendomens huvudteser, kristna riktningar, kristendomens situation i dag.
.
Moment 2:3 Islam
Det förmuslimska Arabien, socioreligiösa och politiska förutsättningar för islam, Muhammeds liv, den muslimska läran, skrifterna, religiösa och politiska riktningar inom islam, islams situation i dag, bilden av islam.

Moment 2 examineras genom salsskrivning.

Moment 3:1 Hinduism
Hinduismens förhistoria, grundläggande läror och vanligaste gudomligheter. Viktiga texter, kastväsende och astrologi.

Moment 3:2 Buddhism
Siddharta Gautamas liv och lära, buddhistisk filosofi, vägen till upplysning, buddhismens världsbild, olika riktningar inom buddhismen.

Moment 3 examineras genom salsskrivning

Moment 4: Moral och etik
Vad är rätt och fel generellt och ur olika religiösa perspektiv. Olika moralläror. Aktuella sakfrågor och etiska problem.
Momentet examineras genom diskussion i grupp.

Just det, en sak till om religion innan vi sätter igång, bara så att ni vet och inte behöver fråga: Jag är agnostiker, och mycket kritisk mot organiserad religion. Jag respekterar (och är, om jag skall vara ärlig, lite avundsjuk på) allas personliga religiositet, men när det börjar bli stort och organiserat brukar det resultera i våld och annat otrevligt. Detta är min högst personliga åsikt, och jag hoppas att ni alla under kursens gång kan bilda er egen, och att detta gör er till om möjligt bättre och klokare människor. Dåså. Nu kan vi börja
... And who rules, really?